• Polski
  • English
  • Wyżywienie

    Nasze przedszkole wyposażone jest we własną kuchnię. Dzieci spożywają posiłki w jadalni, mając często możliwość samodzielnego dokonywania wyboru tego, co jedzą z proponowanego menu. Staramy się, aby dzieci wszystko zjadały, ale ich nie zmuszamy.

    Doświadczona, wykwalifikowana kucharka gotuje smacznie i zdrowo. Jedzenie jest lekkostrawne i urozmaicone, a produkty zdrowe i zawsze świeże. Kupujemy wędliny bez konserwantów. Przygotowane potrawy rybne są zawsze z "prawdziwych ryb", a wszelkie pierożki, kluseczki, naleśniczki i placuszki ciasta wykonywane są własnoręcznie przez kucharki. Zapewniamy 5 posiłków dziennie:

    • Śniadanie - 8:30
    • Snack owocowo-warzywny ok. 10:00
    • Obiad dwudaniowy ok. 13:00
    • Pierwszy podwieczorek ok. 15:00
    • Drugi podwieczorek ok. 17:00

    Dzieci piją soki niskosłodzone i mają ciągły dostęp do wody źródlanej. W indywidualnych przypadkach uwzględniamy diety i przygotowujemy specjalne menu.

     

    Dorota Kapczyńska - Szef kuchni w Kids Academy

    Żywienie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym to wielka odpowiedzialność. Prawidłowe odżywianie w dużej mierze decyduje o tym, jak szybko dziecko będzie chłonęło wiedzę i jak będzie rozwijało się w dalszych latach. Dlatego przywiązujemy dużą uwagę do żywienia dzieci w przedszkolu. Prowadzimy kuchnię, w której przygotowujemy wszystkie potrawy od podstaw. Dbamy o to, aby cały jadłospis oparty był o normy żywieniowe i przyjęte standardy żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, określone przez instytut Żywności i Żywienia i akceptowane przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Produkty kupujemy najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców. Czujemy się odpowiedzialni za jakość zdrowotną i smakowitość posiłków w naszej szkole, dlatego wciąż poszerzamy wiedzę na temat jakości posiłków, składników pokarmowych, dotyczących norm, ale i gustów naszych dzieci.

    Przykładowe menu

    Poniedziałek

    Śniadanie:

    • płatki kukurydziane na mleku
    • szynka drobiowa, salami, ser żółty, pieczywo mieszane, pomidor, ogórek, papryka
    • herbata, kakao

    Talerz owoców:

    • jabłko, gruszka, arbuz, marchew, suszona żurawina

    Obiad:

    • grochówka z kiełbasą i majerankiem
    • dorsz smażony z sezamem, ryż, bukiet gotowanych warzyw
    • kompot

    Podwieczorek I:

    • budyń waniliowy z sosem malinowym
    • ciastka owsiane
    • zielona herbata

    Podwieczorek II:

    • pieczywo mieszane, kiełbasa lisiecka, pasztet drobiowy, serek Kiri
    • talerz warzyw
    • herbata z cytryną

    Wtorek

    Śniadanie:

    • płatki ryżowe na mleku
    • wędlina drobiowa, serek Almette, masło, bułka wrocławska, pieczywo razowe, ogórek, sałata, rzodkiewka
    • kawa zbożowa, herbata

    Talerz owoców:

    • jabłko, winogrona, banan, marchew

    Obiad:

    • zupa szpinakowa z makaronem
    • kotlety jajeczne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka
    • kompot

    Podwieczorek I:

    • jogurt naturalny z owocami, musli wielozbożowe
    • herbata owocowa

    Podwieczorek II:

    • pieczywo mieszane, ser żółty, szynka gotowana, kabanosy
    • talerz warzyw
    • herbata malinowa

    Środa

    Śniadanie:

    • owsianka na mleku
    • wędlina drobiowa, kiełbasa szynkowa, serek topiony, pomidor, ogórek kwaszony, papryka
    • kakao, herbata

    Talerz owoców:

    • jabłko, nektarynka, arbuz, marchew, suszona żurawina

    Obiad:

    • zupa jarzynowa z ziemniakami
    • makaron penne z sosem bolońskim, ogórek kwaszony
    • kompot

    Podwieczorek I:

    • wafle ryżowe, serek puszysty, powidła
    • herbata z melisą

    Podwieczorek II:

    • pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, polędwica, serek Turek
    • talerz warzyw
    • herbatka z melisą

    Czwartek

    Śniadanie:

    • ryż na mleku
    • bułka orkiszowa, chleb żytni, masło, szynka gotowana, kiełbasa lisiecka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, kiełki
    • kawa zbożowa, herbata z cytryną

    Talerz owoców:

    • jabłko, brzoskwinia, śliwki, marchew

    Obiad:

    • krem z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym
    • sznycel z indyka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy
    • kompot

    Podwieczorek I:

    • domowa szarlotka
    • herbata owocowa

    Podwieczorek II:

    • pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa krakowska, serek Kiri
    • talerz warzyw
    • herbatka malinowa

    Piątek

    Śniadanie:

    • makaron na mleku
    • pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, polędwica, pomidor, sałata, kiełki
    • kakao, herbata z cytryną

    Talerz owoców:

    • jabłko, gruszka, banan, marchew

    Obiad:

    • zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
    • kopytka z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka
    • kompot

    Podwieczorek I:

    • bagietka, kabanosy francuskie, serek Almette
    • herbata z cytryną

    Podwieczorek II:

    • pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa lisiecka, ser żółty
    • talerz warzyw
    • herbatka