Wyżywienie

Nasze przedszkole wyposażone jest we własną kuchnię. Dzieci spożywają posiłki w jadalni, mając często możliwość samodzielnego dokonywania wyboru tego, co jedzą z proponowanego menu. Staramy się, aby dzieci wszystko zjadały, ale ich nie zmuszamy.

Doświadczona, wykwalifikowana kucharka gotuje smacznie i zdrowo. Jedzenie jest lekkostrawne i urozmaicone, a produkty zdrowe i zawsze świeże. Kupujemy wędliny bez konserwantów. Przygotowane potrawy rybne są zawsze z "prawdziwych ryb", a wszelkie pierożki, kluseczki, naleśniczki i placuszki ciasta wykonywane są własnoręcznie przez kucharki. Zapewniamy 5 posiłków dziennie:

  • Śniadanie - 8:30
  • Snack owocowo-warzywny ok. 10:00
  • Obiad dwudaniowy ok. 13:00
  • Pierwszy podwieczorek ok. 15:00
  • Drugi podwieczorek ok. 17:00

Dzieci piją soki niskosłodzone i mają ciągły dostęp do wody źródlanej. W indywidualnych przypadkach uwzględniamy diety i przygotowujemy specjalne menu.

 

klasa kids academy przedszkole dwujęzyczne wilanów

 

Żywienie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym to wielka odpowiedzialność. Prawidłowe odżywianie w dużej mierze decyduje o tym, jak szybko dziecko będzie chłonęło wiedzę i jak będzie rozwijało się w dalszych latach. Dlatego przywiązujemy dużą uwagę do żywienia dzieci w przedszkolu. Prowadzimy kuchnię, w której przygotowujemy wszystkie potrawy od podstaw. Dbamy o to, aby cały jadłospis oparty był o normy żywieniowe i przyjęte standardy żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, określone przez instytut Żywności i Żywienia i akceptowane przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Produkty kupujemy najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców. Czujemy się odpowiedzialni za jakość zdrowotną i smakowitość posiłków w naszej szkole, dlatego wciąż poszerzamy wiedzę na temat jakości posiłków, składników pokarmowych, dotyczących norm, ale i gustów naszych dzieci.

Przykładowe menu

Poniedziałek

Śniadanie:

  • płatki kukurydziane na mleku
  • szynka drobiowa, salami, ser żółty, pieczywo mieszane, pomidor, ogórek, papryka
  • herbata, kakao

Talerz owoców:

  • jabłko, gruszka, arbuz, marchew, suszona żurawina

Obiad:

  • grochówka z kiełbasą i majerankiem
  • dorsz smażony z sezamem, ryż, bukiet gotowanych warzyw
  • kompot

Podwieczorek I:

  • budyń waniliowy z sosem malinowym
  • ciastka owsiane
  • zielona herbata

Podwieczorek II:

  • pieczywo mieszane, kiełbasa lisiecka, pasztet drobiowy, serek Kiri
  • talerz warzyw
  • herbata z cytryną

Wtorek

Śniadanie:

  • płatki ryżowe na mleku
  • wędlina drobiowa, serek Almette, masło, bułka wrocławska, pieczywo razowe, ogórek, sałata, rzodkiewka
  • kawa zbożowa, herbata

Talerz owoców:

  • jabłko, winogrona, banan, marchew

Obiad:

  • zupa szpinakowa z makaronem
  • kotlety jajeczne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka
  • kompot

Podwieczorek I:

  • jogurt naturalny z owocami, musli wielozbożowe
  • herbata owocowa

Podwieczorek II:

  • pieczywo mieszane, ser żółty, szynka gotowana, kabanosy
  • talerz warzyw
  • herbata malinowa

Środa

Śniadanie:

  • owsianka na mleku
  • wędlina drobiowa, kiełbasa szynkowa, serek topiony, pomidor, ogórek kwaszony, papryka
  • kakao, herbata

Talerz owoców:

  • jabłko, nektarynka, arbuz, marchew, suszona żurawina

Obiad:

  • zupa jarzynowa z ziemniakami
  • makaron penne z sosem bolońskim, ogórek kwaszony
  • kompot

Podwieczorek I:

  • wafle ryżowe, serek puszysty, powidła
  • herbata z melisą

Podwieczorek II:

  • pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, polędwica, serek Turek
  • talerz warzyw
  • herbatka z melisą

Czwartek

Śniadanie:

  • ryż na mleku
  • bułka orkiszowa, chleb żytni, masło, szynka gotowana, kiełbasa lisiecka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, kiełki
  • kawa zbożowa, herbata z cytryną

Talerz owoców:

  • jabłko, brzoskwinia, śliwki, marchew

Obiad:

  • krem z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym
  • sznycel z indyka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy
  • kompot

Podwieczorek I:

  • domowa szarlotka
  • herbata owocowa

Podwieczorek II:

  • pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa krakowska, serek Kiri
  • talerz warzyw
  • herbatka malinowa

Piątek

Śniadanie:

  • makaron na mleku
  • pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, polędwica, pomidor, sałata, kiełki
  • kakao, herbata z cytryną

Talerz owoców:

  • jabłko, gruszka, banan, marchew

Obiad:

  • zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
  • kopytka z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka
  • kompot

Podwieczorek I:

  • bagietka, kabanosy francuskie, serek Almette
  • herbata z cytryną

Podwieczorek II:

  • pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa lisiecka, ser żółty
  • talerz warzyw
  • herbatka