Wyżywienie

Nasze przedszkole wyposażone jest we własną kuchnię. Dzieci spożywają posiłki w jadalni,  mając często możliwość samodzielnego dokonywania wyboru tego co jedzą z proponowanego menu. Staramy się, aby dzieci wszystko zjadały, ale ich nie zmuszamy.

Doświadczona,  wykwalifikowana kucharka gotuje smacznie i zdrowo. Jedzenie jest lekkostrawne i urozmaicone, a produkty zdrowe i zawsze świeże. Kupujemy wędliny bez konserwantów. Przygotowane potrawy rybne są zawsze z "prawdziwych ryb", a wszelkie pierożki kluseczki naleśniczk i placuszki ciasta wykonywane są własnoręcznie przez kucharki. Zapewniamy 5 posiłków dziennie:

  • Śniadanie - 8:30
  • Snack owocowo-warzywny ok. 10:00
  • Obiad dwudaniowy ok. 13:00
  • Pierwszy podwieczorek ok. 15:00
  • Drugi podwieczorek ok. 17:00

Dzieci piją soki niskosłodzone i mają ciągły dostęp do wody źródlanej. W indywidualnych przypadkach uwzględniamy diety i przygotowuemy specjalne menu.

klasa kids academy przedszkole dwujęzyczne wilanów

Żywienie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym to wielka odpowiedzialność. Prawidłowe odżywianie w dużej mierze decyduje o tym, jak szybko dziecko będzie chłonęło wiedzę i jak będzie rozwijało się w dalszych latach. Dlatego przywiązujemy dużą uwagę do żywienia dzieci w przedszkolu. Prowadzimy kuchnię, w której przygotowujemy wszystkie potrawy od podstaw. Dbamy o to, aby cały jadłospis oparty był o normy żywieniowe i przyjęte standardy żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, określone przez instytut Żywności i Żywienia i akceptowane przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Produkty kupujemy najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców. Czujemy się odpowiedzialni za jakość zdrowotną i smakowitość posiłków w naszej szkole, dlatego wciąż poszerzamy wiedzę na temat jakości posiłków, składników pokarmowych, dotyczących norm, ale i gustów naszych dzieci.

Przykładowe menu

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, szynka drobiowa, salami, ser żółty, pieczywo mieszane, pomidor, ogórek, papryka, herbata, kakao

Talerz owoców: jabłko, gruszka, arbuz, marchew, suszona żurawina

Obiad: grochówka z kiełbasą i majerankiem, dorsz smażony z sezamem, ryż, bukiet gotowanych warzyw, kompot

Podwieczorek I: budyń waniliowy z sosem malinowym, ciastka owsiane, zielona herbata

Podwieczorek II: pieczywo mieszane, kiełbasa lisiecka, pasztet drobiowy, serek Kiri, talerz warzyw, herbata z cytryną

 

WTOREK

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, wędlina drobiowa, serek Almette, masło, bułka wrocławska, pieczywo razowe, ogórek, sałata, rzodkiewka, kawa zbożowa, herbata

Talerz owoców: jabłko, winogrona, banan, marchew 

Obiad: zupa szpinakowa z makaronem, kotlety jajeczne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot

Podwieczorek I: jogurt naturalny z owocami, musli wielozbożowe, herbata owocowa

Podwieczorek II: pieczywo mieszane, ser żółty, szynka gotowana, kabanosy, talerz warzyw, herbata malinowa

 

ŚRODA

Śniadanie: owsianka na mleku, wędlina drobiowa, kiełbasa szynkowa, serek topiony, pomidor, ogórek kwaszony, papryka, kakao, herbata 

Talerz owoców: jabłko, nektarynka, arbuz, marchew, suszona żurawina

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron penne z sosem bolońskim, ogórek kwaszony, kompot

Podwieczorek I: wafle ryżowe, serek puszysty, powidła, herbata z melisą

Podwieczorek II: pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, polędwica, serek Turek, talerz warzyw, herbatka z melisą

 

CZWARTEK

Śniadanie: ryż na mleku, bułka orkiszowa, chleb żytni, masło, szynka gotowana, kiełbasa lisiecka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, kiełki, kawa zbożowa, herbata z cytryną

Talerz owoców: jabłko, brzoskwinia, śliwki, marchew

Obiad: krem z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym, sznycel z indyka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy, kompot

Podwieczorek I: domowa szarlotka, herbata owocowa

Podwieczorek II: pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa krakowska, serek Kiri, talerz warzyw, herbatka malinowa

 

PIĄTEK

Śniadanie: makaron na mleku, pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, polędwica, pomidor, sałata, kiełki, kakao, herbata z cytryną

Talerz owoców: jabłko, gruszka, banan, marchew

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem, kopytka z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka, kompot

Podwieczorek I: bagietka, kabanosy francuskie, serek almette, herbata z cytryną 

Podwieczorek II: pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa lisiecka, ser żółty, talerz warzyw, herbatka